zoohygiena a prevence onemocnění HZ 2.část
3.) HYGIENA VÝŽIVY
· Na vzniku poruch zdraví HZ z nesprávné výživy působí tyto příčiny:
1.) špatná skladba krmné dávky
2.) nedostatek nebo přebytek živin, minerálů, vitamínů atd.
3.) mikrobiální a toxické vlivy
4.) nesprávná krmná technika
A.) Metabolické poruchy
· Dusíkaté a bezdusíkaté látky, enzymy, voda, vitamíny atd. velký význam => narušený přívod => zdravotní poruchy
· Projevy průběhu i důsledky jsou rozličné => snížení užitkovosti, ulehnutí, křeče...
· Často se objevují ve velkochovech (hodně zvířat na malé ploše, nedostatek pohybu, vysoké dávky jádra, chybějící individuální péče atd.)
· Je potřeba soubor vyšetření (zhodnocení krmné dávky, vyšetření zvířat = metabolický test)
· Podmětem bývá => časté zaprahování krav, průjmy mláďat, málo životaschopná mláďata atd.
B.) Vitamíny a zdraví HZ
· Avitaminóza – úplný nedostatek vitamínů, méně častým
· Hypovitaminóza – částečný nedostatek vitamínů
- probíhá dlouhodobě ve skrytých normách
- snižují produkci a odolnost proti chorobám, mají vliv na konverzi živin (zvyšují spotřebu krmiv)
· Hypervitaminóza – přebytek vitamínů, zejména D,A,E
C.) Mikrobiální a toxické vlivy krmiv
· Nebezpečí představují:
o odpady živočišného původu (ke krmným účelům)
o kuchyňské odpadky
o zkažené siláže
o krmiva napadena plísněmi a houbami
o znečištěná krmiva
o hnijící krmiva
o krmiva u ploch a lokalit s vysokou hladinou spodní vody nebo zavlažovanou odpadními vodami
· Krmiva i podestýlka představuje primární zdroj patogenů (salmonelóza, sněť slezinná, brucelóza...)
o Salmonelóza -> nebezpečí i pro člověka, některé přenášeny přímo, jiné kontaminovanými výkaly, zažívacími i dýchacími cestami ( bakteriologická kontrola)
o Listerióza -> rezervoárem je půda kontaminovaná výkaly, znečištěná krmiva (hlavně siláž)
-> odolnost snižuje poruchy metabolismu, zoohygiena březost atd.
-> toto onemocnění je v první řadě pokládáno za infekci z krmiva!
o Sněť slezinná -> krmiva (pastevní porosty, trávy, seno, sláma) vyvolávají tato nebezpečná onemocnění přenášená i na člověka
-> rizikové jsou lokality v povodí řek se záplavami
-> Clostridium botulini -> způsobuje bakteriální botulismus
4.) HYGIENA STAVEB A STÁJOVÝCH OBJEKTŮ
A.) Výběr stavebního místa
· Veterinární ochranná pásma => nutné dodržovat vzdálenosti, ty se určují od vnějších stran objektu (šlechtitelské chovy 1000m, karanténní stáje 150m, líhně od objektu pro drůbež 1000m)
· Stavební místo => ne v údolí ani ve svahu, nesmí být narušen ráz krajiny, nesmí být vystaveno zdraví zplodinám, nákazám aj.
· Při navrhování staveb pro živ. Výrobu je nutno prověřit => zabezpečení pitnou nebo užitkovou vodu; zabezpečení splachové vody pro využití hnoje, močůvky; vhodnost, rozsah a schopnost závlahových ploch, možnost ovlivnění zdrojů podzemní a povrchové vody
· Při navrhování staveb pro ŽV je nutno vyloučit =>přímé odvádění odpadních produktů do vodních toků, závlahu fekáliemi u podzemních zdrojů
B.) Hlavní zoohygienické zásady projekce, výstavby a provozu stáje
· !Zamezit zavlečení nákazy do chovu zvenčí a omezit již existující – nákaza se může zavléct zvířaty, lidmi, dopr.prostředky, krmivem, volně žijícími ptáky a zvěří
· Proto jsou doporučeny tyto hlavní zásady
o Uzavřený obrat stáda
o Turnusový provoz
o Černobílý systém provozu
o Karanténa
o Izolace
o DDD
· Černobílý systém provozu (ČSP) => spočívá v rozdělení farmy na 2 části a to bílou (čistou) a černou (nečistou), vyjadřuje přísné prostorově oddělené zóny
o Výrobní zóna – hlavní objekty, stáje, spojovací chodby, dojírna, přípravna krmiv
o Zóna skladu krmiv- věže, zásobníky, sklady
o Zóna skladů odpadních produktů – centrální sklad tekutých výkalů, močůvkové jímky, hnojiště
o Zóna pomocných produktů – garáže, přístřešky, dílny, kanceláře, kotelna
o Hygienický filtr – má jediný možný vstup do výrobní zóny (ochranný systém před zavlečením chorob), součástí je nečistící šatna, hygienické zařízení, čistá šatna
o Veterinární filtr – zabraňuje přenosu chorob do výrobní zóny při naskladňování zvířat, zvířata jdou z rampy do místnosti, kde je kontrolován ZS popř. omytí, desinfekce, vakcinace, pracovníci výrobní zóny nepřijdou do kontaktu s pracovníky vnějšího okruhu
o Desinfekční vjezd – ochranné zařízení proti zavlečení chorob vozidly do výrobní zóny (WAP – desinfekce, prostředky…)
· Pomocné stájové objekty
o Karanténní stáj – oddělená, vyčlenění pracovníci, důležitá pro velkochovy, délku stanový veterinář (min 28 dní) i po ní nutno pozorovat
o Izolační stáj – oddělená, k izolaci nemocných nebo podezřelých zvířat, poblíž vhodná veterinární ordinace
V I i K nutná desinfekce a hygiena
o Kafilerní box – samostatný, sběrna uhynulých zvířat k přechodnému uskladnění, tím se snižuje přenos nákaz, interiér musí být chladný
· Turnusový provoz
o Vychází ze skupinového chovu a musí být dodrženy zásady:
§ Jednorázový nebo časově omezený příjem vybraných skupin zdravých zvířat, ustájení do 1 objektu
§ Jednorázový, časově omezený, vyskladnění všech zvířat
§ Vyskladnění objektu musí být úplné (depopulace), následná očista, DDD, minimální 7denní interval
C.)Výměna vzduchu – větrání
· Musí probíhat neustále, nelze nikdy zcela uzavřít (kvůli přehřátí vzduchu, lze vypočítat tepelnou bilanci stáje)
· Měl by navrhnout odborník na vzduchotechniku, důležité požadavky (kapacita, rovnoměrné, bez průvanu, obsluha a údržba)
· Přirozené větrání
o Infiltrace – pronikání vzduchu zdivem, dveřmi, netěsnostmi
o Aerace – otevírání oken, dveří, vrat
o Samotížné větrání – přívodní otvory v obvodových stěnách, výparníky, větrací šachty
o Hřebenové větrání – hřebenová štěrbina umístěná průběžně ve hřebenu střechy
· Přirozené větrání se nepřipouští v objektech s podroštovými jímkami, kanály na tekutý hnůj atd., musí být přetlakové ventily
· Nenucené větrání
o Nízké stáje, bez půdy, bez oken, s vysokou kapacitou, především u drůbeže a prasat, možno použít kombinované
o Podtlakové větrání – ventilátory odsávají vzduch ze stájí, kde vzniká podtlak a dovnitř přichází venkovní vzduch. Doporučeno kde je aerace a přístup do výběhů, výhodné (není nebezpečí průvan a zviřování prachu
o Přetlakové větrání – ventilátory vhánějí vzduch do stáje, kde vzniká přetlak, který vylučuje teplejší vzduch ven. Vhodné při potřebě intenzivního proudění, při vytápění v zimě, ale finančně náročné
o Rovnotlaké větrání – Přívod i odvod vzduchu je řešen ventilátory o přibližně stejném výkonu, vhodné v málo prašném prostředí s menší hustotou
D.) Hygiena obvodového pláště a podlah
· Technické požadavky => pevnost, nosnost, odolnost vůči prostředí, hygienické požadavky, tepelně-izolační požadavky, obvodové konstrukce snadno čistitelné a desinfikovatelné
· Podlahy => pevnost, tepelně-izolační vlastnosti, povrch rovný, bez ostrých ran, vyvýšenin, prohlubní, rychlému odtoku 2-3% spád, dlouhá životnost, lehká údržba, jednoduchá výroba, protiskluz, rošty = železo, betonové, ocelové, dřevěné, pozor na – vylámané okraje, ostré hrany, chybné uložení důležité základní rozměry (nášlapná plocha, mezery)
E.) Hygiena ustájení
· Skot => vazné ustájení (stlané, bezstelivové), volné, boxové (stelivové, bezstelivové, kombi-boxy, spádové lože, lehárny, volné porodny
o Jiný typ ustájení než volný již v nových stájích není povolen!
o Délka lehacího boxu velmi důležitá pro pohodu (zvíře leží mezi příjmy krmiva a soustředění energie na tvorbu mléka)
o Podestýlka lože (sláma zvyšuje prašnost, komplikovaná technika a častá výměna, pokud matrace jsou otlaky a nepohodlí)
o Stání na porodnách už bez výjimky na hluboké podestýlce
o Odkliz hnoje co nejčastěji, automatickými lopatami nebo strojově (paznehty – kulhání)
o Důležitá fixační zařízení, váhy, desinfekční vany na paznehty, krmící zařízení
· Prasata => u všech kategorií se uplatňují typy ustájení v budovách (indoor systémy – bezstelivové a stelivové) a venkovní (outdoor systémy)
o Bezstelivové (se spádovým ložem, roštovým kalištěm nebo s celoroštovou podlahou)
o Bezstelivové porodny – porodní kotce (roštové, stelivové), vytápěná doupata pro selata, jalovárna, zapouštěcí stáj, březárna, kotce pro kance
o Outdoor – Anglie, Dánsko, Francie, v ČR ne kvůli půdě a klimatu, ustájení v boudách s nebo bez podestýlky
· Drůbež => chov většinou v bezokenních halách s řízeným prostředím stavby, ¨musí mít dobré tepelně-izolační vlastnosti, kanalizaci, musí být omyvatelné a desinfikovatelné
o Důležitá ventilace, vytápění pro jednotlivé druhy a kategorie, v celém prostoru nebo v jednotlivých zónách (infrazářiče, elektrické kvočny), chov na podlaze (hluboká podestýlka, rošty, kombinace obou), v klecích nebo alternativa, vzhledem k vysoké hustotě zvířat v intenzivních chovech jsou vysoké nároky na mikroklima
o Osvětlení u kuřat a výkrmových kategorií nepřetržité (1hod . tmg), kuřice fotoperioda 10hod denně (oddálení nástupu snášky), nosnice fotoperioda až 18hod denně (odstraní se kolísání ve snášce), režim neplatí při rozmnožování (klesá kvalita spermatu a líhnost)
5.) HYGIENA DOJENÍ
· Důležité snižovat počet mikroorganismů na povrchu struků a vemene (snižuje se výskyt mastitid – Escgercgia, Staphylococus) mikroorganismy se mohou dostat do mléka
· Cílem činnosti je:
o Zahájení dojení po odstřiku, ne na podlahu nebo do ruky!
o Nasazení nástavců na dokonale čisté, suché struky -> toto ovlivňuje celkovou dobu dojení, rychlost spuštění mléka, výskyt mastitid, kvalitu mléka
a.) Posouzení zdravotního stavu a stupňů znečištění struků a vemene
· Přednost individuálního rozhodnutí před rutinou (mokrá x suchá toaleta)
· Všimnout si zdraví a projevů chování
b.) Perfektně osvětlené vemene ovlivňuje kvalitu mléka
· Na mnoho farmách nedostačující osvětlení i pohybová chodba proto vyhodnotit intenzitu osvětlení (400 lux – 200 lux)
c.) Ne – odstřikům mléka do utěrky, do ruky či na podlahu
· Nádoby (pánvičky, hrníčky) zásadně slouží k odstříknutí mléka, nikdy ne na podlahu atd. (riziko kontaminace)
d.) Dokonale očištěné vemeno, struky
· 10-20 sekund vlhkou utěrkou (podpora sekrece oxytocinu, následná ejekce mléka, desinfekce) ! nikdy ne sprchování !
e.) Přednostně ošetřit pouze struky
· Utírat jednotlivé struky, zvláště jejich ústí a to směrem nahoru
f.) Očišťovat silně znečištěná vemena, struky
· 2 utěrky (jedna je riziko), první na struky i vemeno, druhá k osušení a to opatrně, problém se záněty při nasazování dojícího zařízení na neosušené struky
g.) Vyloučit další styk dojiče se struky
· Opětovné patogeny