Zemědělské výrobní oblasti v ČR
ZEMĚDĚLSKÉ VÝROBNÍ OBLASTI V ČR
(ZVO)
Tyto oblasti charakterizují výrobní podmínky z hlediska půdně-klimatických podmínek.
Nové zpracování (rajonizace) bylo provedeno v roce 1996 na základě bonitace.
V ČR je 5 základních zemědělských výrobních oblastí a 21 podoblastí
Z hlediska agroekologického a ekonomického předpokladu máme :
1.) kukuřičná K – typ: kukuřično-řepařsko-obilnářský, rozloha 6,7%, 5 podoblastí
2.) řepařská Ř – typ: řepařsko-obilnářský, rozloha 24,3%, 5 podoblastí
3.) Obilnářská O – typ: obilnářsko-krmivářský, rozloha 40,5%, 4 podoblasti
4.) bramborářská B – typ: bramborářsko-obilnářský, rozloha 18,5%, 4 podoblasti
5.) pícninářská P – typ: pícninářský na chov skotu, rozloha 10%, 3 podoblasti